Menu Close

Kalk

Undgå kalk i din kaffe- eller espressomaskine.

Vedligeholdelse & afkalkning

Hvordan skal du vedligeholde, samt afkalke din espressomaskine?
Når man er ejer af en espressomaskine, giver det måske sig selv at have en ekstra opmærksomhed på dette. Man kan over års brug af sin espressomaskine, gøre ganske meget skade på maskinen, når vedligeholdelsen er forsømt.

Kvaliteten af det vand du bruger, er essentielt for din kaffe og dine espressomaskine.

Find produkter til afkalkning af kaffe- & espressomaskiner her.

Grundvandet i Danmark

Det danske grundvand og postevand er rent og af uhyre høj kvalitet – sammenlignet med resten af verdenen. Det skal sætte enorm stor pris på – men det er ikke kun glæde, problemet er nemlig kalk.

Det dejlige rene vand, er flere steder i landet så kalkholdigt, at det faktisk ikke er ideelt til at lave kaffe af.
Meget kalkholdigt vand – gør, som navnet afsløre, at din maskinen meget hurtigere kalker til. Vælger man at bruge postevand direkte fra hanen, holder din espressomaskine måske endda endnu kortere tid.

Problemet kan heldigvis let løses, ved at forbedre vandkvaliteten, på det vand du anvender i din espressomaskine.

Du kan se en oversigt over vandets hårdhed over hele Danmark her.

Vandfiltre

Den mest populære løsning er at bruge et vandfilter. Grundlæggende er det i længden både lettere, bedre og billigere end f.eks. at købe kildevand.

Vandfiltre kan deles op i 2 kategorier:

Direkte monteret: Monteres direkte på vandindtaget til din espressomaskine.
Dog, skal du være opmærksom på at disse filtre skal skiftes med angivne mellemrum.
Det kan også afhænge af hårdheden på det vand du bruger.
Vandbeholder: Er din maskinen ikke forbundet direkte til vand, kan man bruge kander med indbygget vandfilter. Filteret her skal skiftes noget oftere, allerede efter 30 dage.
Vælger du at anvende et vandfilter, er det meget vigtigt at du husker at skifte filteret.

Se et udvalg vandfiltre her.

Kildevand:

Kildevand kan være en udmærket løsning til at kompensere for vores hårde danske vand, dog er der her et par ting man skal være opmærksomme på.
Der kan være stor forskel på de forskellige producenter af kildevand, du kan købe. Du kan ikke være sikker på at det er blødt vand der er i flasken vandet. Kildevand kan sagtens være hårdt alt efter indeholdet af mineraler. Det er de to mineraler Calciumoxid og Magnesiumoxid der bestemmer hårdheden.

Målingen af “hårdhed” på vand i Danmark, måles efter den tyske skala for hårdhed (°dH = Deutsche Härte).
En hårdhedsgrad svarer til 10 mg opløst calciumoxid pr. liter, eller 7,19 mg opløst magnesiumoxid pr. liter.

Så skal der altså lige regnes lidt, når du skal finde ud af hvor hårdt din købte kildevand egentlig er.

Vil du være på den helt sikre side, kan du skaffe nogle papirstrips der kan måle vandhårdhed og så teste dit kildevand.

Afkalkning og espressomaskiner

Har man en espressomaskine kommer man ikke uden om afkalkning, her er følgende råd vigtige at holde sig for øje:

  • Afkalk din maskine regelmæssigt (stort set alle maskine vil have en anvisning/guide til dette)
  • Tilkalkningen sker hurtigere i København end i Viborg.
  • Afkalkning er lige så nødvendigt, som generel hygiejne rengøring og vedligeholdelse
  • Alt efter maskine, skal du muligvis afmontere dele og rense efter.

Konsekvenserne ved tilkalkning

Kalk er espressomaskinens fjende nummer 1 – men desværre noget rigtig mange undervurdere. Indledende kan tilkalkningen “bare” gøre din espressomaskine langsom til at varme op, eller lignende problemer med at nå de rigtige temperaturer. Men på sigt ødelægger det maskinen – og det kan være rigtig dyrt i reparations omkostninger!

Symptomer på tilkalkning

Der kan være flere symptomer på et problem, der er opstået grundet kalk. De mest almindelige kan være:

  • Espressomaskinen er langsommere i opvarmning.
  • Maskinen larmer mere.
  • Det kan være svært at ramme de korrekte temperature selvom man skruer op for kedlen.
  • Niveau sonden har svært ved at registrere vandet
  • Samlingerne er begyndt at tære

    Det eneste du kan gøre, for at sikre dig din espressomaskine holder sig kalkfri, er ved regelmæssigt at afkalke den.

Hvor ofte skal man afkalke en espressomaskine

Hvor hurtigt kalker min espressomaskine til? Det er næsten umuligt at sige noget om. Der er mange parametre der spiller ind. Men der er dog sammenhæng mellem kvaliteten at vandet du bruger og hvor ofte du bruger din espressomaskine.

Desto oftere du bruger din espressomaskine → Desto oftere skal du afkalke den. 🤷🏻‍♂️

En tommelfingerregel du kan bruge, er at afkalke efter 100-150 kopper – eller ca. hver 2-4. måned.

Find produkter til afkalkning af kaffe- & espressomaskiner her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *