“Crema” er det gyldne lag på dit espresso shot – som du helt sikkert har lagt mærke til. Cremaens lag er koncentreret med aroma og smag, men får nogle gange ikke opmærksomheden eller vigtigheden, da det fortæller meget om din kaffe.
Vil du lære hvad et crema-lag kan fortælle om din kaffe? Så skal du læse med!
Hvad består crema af?
Når kaffebønnerne bliver malet, frigøres olier og sukkerarter, og koncentreres som espresso’ens crema. Fordi olier flyder, danner espressoen dette lag oven på kaffen. Farvenuancerne og tykkelse på laget variere meget, fra lys brun til mere mørkebrun, ligesom laget naturligvis variere fra tyndt til tykt.
Crema’ens farve
Hvis laget af din crema er meget let, kan det indikere at din kaffe ikke smager så stærkt. Men hvorfor det? Måske er vandet under brygget ikke varmt nok. Det resultere i at kaffen ikke ekstraheres helt. Derimod, brygger du med for varmt vand, vil der måske være for meget/tyk crema, der også kan ses ved en mørkere nuance. Espresso’en du har udvundet fra kaffen er derved overekstraheret.
Crema og friskhed
Hvis du synes , at næsten hele din kop espresso er crema, er det faktisk godt. Det fortæller om en helt frisk kaffe.
Når dit skud espresso er færdigtrukket på din espressomaskine, skal du kunne se forskel på kaffe og crema. Når man bruger “ældre” malede kaffebønner, vil det normalt danne en tyndere crema der også vil opløses hurtigt.
Hvor tykt skal crema laget være?
Vil du brygge en pæn tyk crema, så er det vigtigste at bruge friskkværnede kaffebønner. Desto længere tid det har taget at male bønnerne, desto mindre crema får du i dit bryg.
Brug kaffebønner, der ikke er for mørk-ristet. Mørkere ristede bønner, “mister” flere olier og sukker.
Den gode crema giver espressoen dens aromatiske og fyldige smag, der vedholder en eftersmag længere end ved almindelig filterkaffe.
Får du slet ingen crema?
Er der slet ikke crema på din espresso, kan det have to årsager. Som tidligere nævnt, kan betyde at bønnerne har været en mørk rist.
Ellers også, kan det være et resultat af dine bønner kværnet for fint. Den helt fine kværning af bønnerne, skaber næsten en prop under ekstraheringen, hvilket gør det vanskeligt for din espressomaskine at presse vandet igennem din malede kaffe.
Måske vil en lysere ristet kaffe og grovere maling af kaffen være din løsning.
Den perfekte crema på din espresso
En god crema giver din espresso en langt mere fyldig smag og sikre også en længere eftersmag end filterkaffe. Laget må ikke være for tykt eller for tyndt og skal helst forblive intakt i mindst 2 minutter.
Baristaer rundt omkring går efter forholdet 1:10 crema af espresso.
Hvilke kaffebønner giver det bedste crema-lag?
Robustabønner er uundværlige og uundgåelige, for at få den bedste crema på espressoen. Det relativt høje indhold af olie giver Robusta bønner en tykkere crema. En blanding udelukkende af Robustabønner, findes ikke. Bønnerne er alene for bitre, og du vil altid få dem i en blanding med Arabicabønner.