Den første espressomaskine, er dateret tilbage til starten af 1900-tallet, af Luigi Bezzera.
Grundlæggeren af La Pavoni-virksomheden, købte patentet og producerede fra 1905, espressomaskiner kommercielt i Milano. Flere maskine designs blev skabt til at producere espresso. Flere maskiner deler nogle fælles elementer, såsom et gruppehoved og et portafilter. En espressomaskine kan også have en steamer, som bruges til at dampe/varme og skumme mælk til kaffedrikke såsom cappuccino og caffe latte.
Espressomaskiner kan være dampdrevne, stempeldrevne, pumpedrevne eller luftpumpedrevne. Maskiner kan også være manuelle eller automatiske.
Semi-automatisk.
Eller – halvautomatisk.
Espressomaskinen bruger en pumpe i stedet for manuel kraft, til at levere vandet. Det resterende bryggetryk udløses via en trevejsventil.
Automatisk
Disse maskiner automatiserer også den bryggede mængde (derfor indirekte bryggetid). Det gør de ved at tilføje en in-line flowmåler til gruppehovedet: når den programmerede mængde vand har passeret gennem måleren, slukker pumpen. Grinding og stamping er stadig manuelt.
Super-automatisk
Disse maskiner maler automatisk kaffen, tamper den og ekstraherer dit espressoshot. Du behøver kun at fylde bønnebeholderen og tømme rummet med brugt grums fra tid til anden, og hvis maskinen ikke er tilsluttet en vandledning, skal du tilføje vand til et reservoir. Nogle modeller indeholder en automatisk mælkeskumnings- og doseringsanordning.
Superautomatiske maskiner fjerner muligheden for manuelt at stampe og male kaffen, hvilket påvirker kvaliteten af espressoen.