Rensede og tørrede kaffebønner af typen Robusta
Coffea canephora
Robusta kaffe stammer fra Den Demokratiske Republik Congo. Den er, som navnet antyder, mere robust end arabicaen, men har desværre en mindre værdsat smag, hvor bitterstofferne fylder mere.
På trods af at robust bønnens smag, betragtes som mindre raffineret, er Robusta kaffe meget brugt i espressoblandinger, fordi det er kendt for at producere en bedre crema end Arabica. Selve bønnen er hårdere, mere modstandsdygtig over for sygdomme og giver bedre høst udbytte. Derudover, indeholder den også mere koffein.
Nogle mener, at det større koffeinindhold i Robusta – tilsammen med dets syre – er et resultat af plantens selvbeskyttelsesmekanisme til at forhindre skadedyr og sygdomme. Når de er til stede i lave niveauer, betragtes denne “klorogene syrer” som en vigtig del af en kaffes smagsprofil.
Robusta er en kraftigere plante og cirka dobbelt så stor som Arabica. Planten vokser bedst i højere luftfugtighed.
Efter blomstring tager bærene næsten et år at modne. Robusta er “selvsteril”, derfor er krydsbestøvning af vind, bier og andre insekter nødvendig for at planten kan formere sig.